Cinema ”Florin Piersic”


This slideshow requires JavaScript.

Cel mai recent vis al meu a fost despre încercare, spectacol și reușită.

Se făcea că într-o sală de curs semi-obscură în care cineva susținea un curs de teatru, trebuia să imit comportamentul unui actor cunoscut. Alegerea mea a fost Florin Piersic. M-am descurcat al naibii de bine ”interpretând” rugămintea pe care maestrul o rostește înainte de unele spectacole (știți…aceea de a închide telefoanele mobile). Nici mare nu mi-a fost mirarea când, la sfârșitul șaradei, privitorii s-au înecat de râs și au tropotit de plăcere.

Și dacă nu multe scene din visul meu au corespondent în realitate, una tot are: de mult vroiam să spun două vorbe despre cinematograful Florin Piersic.

Prin finalizarea proiectului de renovare și rebranding, fostul cinema Republica din Cluj a primit numele unuia dintre cei mai spectaculoși actori români în viața, întărindu-se, astfel ideea de asociere directă între Florin Piersic și municipiul Cluj-Napoca.

Vestibulul oferă o perspectivă futuristă a cinematografiei și teatrului românesc prin postarea unor fotografii interesante ale unor actori, în timp ce sigla ”Mărgelatu” marchează locul în care probabil va fi amplasată o cafenea. Pe unul dintre cele câteva LCD-uri agățate somptuos de-un perete rula în surdină ”Pintea”. În rest nu mi-a fost dat să văd vreun alt indiciu al faptului că ar exista proiecții ale unor astfel de pelicule.

Dincolo de această mască a modernismului, nu multe s-au schimbat: am petrecut aceleași două minute în fața ghișeului de bilete fiindcă cele trei doamne responsabile de comercializarea acestora nu finalizaseră ultima noutate mondenă și aceleași 5 minute la chioșcul de după colț pentru o punga de popcorn întrucât doamna responsabilă cu comercializarea popcorn-ului în incinta cinematografului nu se instalase suficient de curând în locul prestabilit.

Cinematograful Florin Piersic este pentru mine o reprezentare a măștilor comediei și tragediei, prin cât de mult reprezintă el pentru Cluj dar cât de puțin față de cât de mult ar putea însemna până la urmă.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Antidot pentru plictiseala, Jurnal cultural, Personaje. Bookmark the permalink.

One Response to Cinema ”Florin Piersic”

  1. Ovidiu says:

    Fain cinema

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s