Cugetare


Relativ recent, într-o incursiune pe blogurile dintr-un anumit „cartier”, am remarcat un oarecare  scriitor ce se autodefinește ca fiind nebun, fiindcă adeseori redă experiențe personale, utilizând persoana a III-a (denumită în continuare, prima categorie). Am remarcat, de asemenea, cum tendința altora este să utilizeze persoana I-a (denumită în continuare a doua categorie) în descrierea unor fapte fără legătură cu persoana proprie. Și aici, vrând nevrând, mă duce gândul la romanul lui O. Pamuk ”Mă numesc Roșu”, prezentat în întregime la persoana I-a dar prin întruchiparea alternativă a autorului în fiecare personaj participant la acțiune.

M-a dus astfel gândul la enunțarea următoarelor născociri: suntem rezultatul experimentelor noastre și decidem care sunt substanțele din componența acestora.

Autorii din prima categorie de mai sus, își privesc scrierile cu detașare, dintr-o dimensiune paralelă celei relatate. Faptele lor sunt asumate doar prin prisma autorului și nu prin cea a personajelor.

Cei din a doua categorie de mai sus, experimentează diverse ipostaze în care autorul devine personaj și personajul devine erou sau ființă mizeră. Este o expresie a asumării și a dorinței de evoluare personală superioară dorinței de a izbândi ca scriitor. Este o încercare de dublare a puterii, talentului și efortului de scriitor prin înfrângerea vicisitudinilor personale și scriitoricești.

Adeseori cele două se împletesc în stil armonios generând miracole așa cum talentul, strădania, iscusința și alte ingrediente, generează opere literare remarcabile.

Advertisements
This entry was posted in Barfulita literara, Jurnal cultural and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Cugetare

  1. Ovidiu says:

    ce cascada este in poza?

    • Tina says:

      Fizic, e vorba despre cascada Vârciorog de la Arieșeni. Dar prezența ei în această postare e simbolică, reprezentând renașterea, speranța etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s