Firul de praf dintre abandon și biruință


Frecvent s-a întâmplat să diluez temporal cercetarea asupra unei arii de interes și, adeseori, fără  a-mi clarifica întrebări esențiale din cele care mă interesau din capul locului. Treptat, ariile de interes s-au lărgit și s-au abstractizat dar setea s-a acutizat. Uneori, setea de cunoaștere e devansată de acea dorință egoistă de a birui controversele. Detașându-ne de esențialitatea stăpânirii unor cunoștințe de bază, putem remarca fără efort că setea de cunoaștere are ca fundament dorința de a socializa, de a ne impune, de a cuceri, de a raționa corect etc. Dorința de cunoaștere a evoluat societatea până la nivelul celei de astăzi și în general este forța motrice a progresului.

Atunci când dezideratul cunoașterii e convertit în cercetare, nopțile devin zile și timpul își pierde însemnătatea. Frământarea devine obsesie și te bântuie în cele mai fericite clipe ale existenței. Iată-te stând deasupra lumii, purtând mândru soarele-n poală, când, de niciunde-ți pocnește în minte obsesiv și-nvolburat subiectul cercetat.

Te afunzi atunci în lectură și cauți până când asudarea ochilor te împiedică să-i mai ții deschiși. Vrei să renunți gândindu-te că nu e satisfacție cea care-ți va răsplăti curiozitatea și căutarea și munca.

Dar află aici cum e doar un fir de praf ceea ce zace între izbândă și-abandon!

Treptat vei afla cum renunțarea nu-ți aduce satisfacția sperată și în curând vei simți greutate în a te deștepta triumfător în diminețile însorite ori de-a te privi biruitor în oglindă. Și vei continua trăind cu regretul că mai multă dorință ori mai zdravănă strădanie din trecut ți-ar fi dat puterea de a fi tu însuți, de-a cuteza să gândești ca tine, să pășești cum visai de când ai pășit întâia dată și să-ți îndrepți gâtul cum o făceai atunci când nu purtai povara eșecului.

Ori ai putea sfârși prin a-nțelege că fericirea zace-n lucruri simple și fericit e cel ce-n viață, posedă mai puțină minte 🙂

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Jurnal cultural, Scrieri din suflet and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s